Projekt Unijny 5 – sprawozdanie

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

4 grudnia 2024 roku Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale zorganizował konferencję podsumowującą operację „Innowacyjna metoda stymulacji wegetatywnego rozmnażania roślin na przykładzie żurawiny wielkoowocowej (Vaccinium macrocarpon Aiton) z zastosowaniem nowych inicjatorów organicznych”.

Operacja współfinansowana ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich, była realizowana w ramach działania 16 „Współpraca” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020.

W konferencji wzięli udział partnerzy operacji, przedstawiciele instytucji związanych z rolnictwem a także doradcy oraz rolnicy zainteresowani tematyką innowacji.

Operacja zrealizowana została przez konsorcjum:

Miejsce realizacji operacji:
Województwo: podkarpackie
Powiat: stalowowolski
Gmina: Radomyśl nad Sanem
Miejscowość: Nowiny

OKRES REALIZACJI OPERACJI

III 2023 roku do XII 2024 roku

ŹRÓDŁA FINANSOWANIA OPERACJI

Ze środków finansowych własnych partnerów projektu
Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich

PROW na lata 2014-2020/ Działanie M16 Współpraca

KORZYŚCI

Będąca przedmiotem operacji, zaplanowanej przez grupę operacyjną Original Food  innowacyjna metoda stymulacji wegetatywnego rozmnażania roślin na przykładzie żurawiny wielkoowocowej (Vaccinium macrocarpon Aiton) z zastosowaniem nowych inicjatorów organicznych, z powodzeniem została zaimplementowana do procesu produkcyjnego.

Zgodnie z założeniami opracowano produkty przygotowujące rośliny do pobrania wegetatywnych części rozmnożeniach jak również inicjujących ukorzenianie. Zaproponowane przez grupę operacyjną rozwiązanie polegające na zastosowaniu zabiegów przygotowujących materiał nasadzeniowy w postaci nieukorzenionych pędów wegetatywnych może zostać zaadaptowany do zakładania plantacji innych gatunków roślin, których nasadzenia możliwe są z wykorzystaniem tej technologii.

Opracowany również nowy, innowacyjny system natleniania wody kierowanej do nawadniania nasadzonych roślin, zastosował zaimplementowany w procesie rozmnażania wegetatywnego roślin żurawiny wielkoowocowej. Rośliny te wymagają wody o wysokiej zawartości rozpuszczonego tlenu na etapie wzrostu nowych nasadzeń. Do kontroli i sterowania procesem natleniania przygotowano rozwiązanie cyfrowe.

INNOWACJE TECHNOLOGICZNE:

  1. Opracowano i zastosowano nowy preparat na bazie mineralnych składników pokarmowych
    i związków organicznych do stosowania na roślinach matecznych PRZED POBRANIEM MATERIAŁU NASADZENIOWEGO żurawiny wielkoowocowej.
  2. Opracowano metodę IMPREGNACJI POBRANYCH PĘDÓW WEGETATYWNYCH.

W ramach prowadzonych prac został opracowany preparat stanowiący konglomerat substancji odżywczych oraz wyselekcjonowanych regulatorów wzrostu o działaniu stymulującym proces tworzenia i wzrostu korzeni.

INNOWACJE PRODUKTOWE:

  1. Sadzonki żurawiny wielkoowocowej w formie nieukorzenionych wegetatywnych części roślin
    O SPOTĘGOWANYCH ZDOLNOŚCIACH DO UKORZENIANIA , pozwalający w sposób efektywny w porównaniu ze standardowym materiałem, zakładać nowe nasadzenia.

INNOWACJE ORGANIZACYJNE:

  1. Nowa metoda zarządzania wodą służącą do nawodniania upraw w trakcie ukorzeniania.

Zaproponowana metoda organizacji wykorzystywać będzie nowe rozwiązanie cyfrowe, pozwalające w czasie rzeczywistym kontrolować natlenienie pobieranej wody. W momencie stwierdzenia krytycznie niskiej zawartości tlenu, opracowana aplikacja będzie informować operatora o potrzebie dostarczenia do kosza ssawnego ozon.

Metoda zakłada także wykorzystanie specjalnie zaprojektowanych wiatraków do ciągłego napowietrzania wody w obrębie smoków ssawnych.

Original Food

Dane kontaktowe

ORIGINAL FOOD SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

37-455 Radomyśl Nad Sanem, Nowiny 136

NIP: 125-142-75-93, REGON 140851324