„PROW na lata 2014-2020-Działanie 16 Współpraca”
Tytuł operacji:
„Innowacyjnametoda poprawy stanu mikrobiologicznego i trwałości przechowalniczej owocówżurawiny wielkoowocowej”
Słowa kluczowe umożliwiające identyfikację przedmiotu operacji
PRODUKCJA ROŚLINNA I OGRODNICTWO
Okres realizacji operacji
09.02.2021 – 30. 12.2022
Źródła finansowania operacji
- Ze środków finansowych własnych partnerów projektu.
- Europejski Fundusz Rolny na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich PROW na lata 2014-2020/ Działanie 16 Współpraca
Przyznana pomoc na realizację operacji – 511 448 zł (słownie złotych: pięćset jedenaście tysięcy czterysta czterdzieści osiem):
Ze środków EFRROW w wysokości 325 434,36 zł (słownie złotych: trzysta dwadzieścia pięć tysięcy czterysta trzydzieści cztery 36/100), co stanowi 63,63 % przyznanej pomocy na realizację operacji,
Z krajowych środków publicznych, w wysokości 186 013,64 zł ( słownie złotych: sto osiemdziesiąt sześć tysięcy trzynaście 24/100) co stanowi 36,37% przyznanej pomocy na realizację operacji.
Wskazanie obszaru na którym realizowane będą główne zadania w ramach operacji
- KRAJ: POLSKA
- PROGRAM ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH: 2014PL06RDNP001 PROGRAM ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH NA LATA 2014-2020
GŁÓWNA LOKALIZACJA REALIZACJI OPERACJI (NUTS3):
- KOD: PL824 TARNOBRZESKI
Krótkie podsumowanie operacji, zawierające opis celów i głównych zadań do zrealizowania oraz wskazanie oczekiwanych rezultatów
Głównym nadrzędnym celem projektu jest opracowanie i wdrożenie innowacyjnej na skalę światową metody poprawy stanu mikrobiologicznego owoców żurawiny wielkoowocowej, a co za tym idzie trwałości przechowalniczej poprzez zastosowanie procesu ozonowania łączonego z irradiacją promieniowaniem UV.
Celami szczegółowymi są:
- Określenie wpływu zastosowania procesu ozonowania podczas zbioru owoców żurawiny wielkoowocowej na jej stan mikrobiologiczny oraz trwałość przechowalniczą.
- Dobór warunków procesu ozonowania, tj. czasu i stężenia ozonu do osiągniecia zakładanych efektów.
- Określenie zastosowania irradiacji promieniowaniem UV podczas zbioru owoców żurawiny wielkoowocowej na jej stan mikrobiologiczny oraz trwałość przechowalniczą. Dobór warunków irradiacji promieniowaniem UV, tj. czasu oraz natężenia tego promieniowania do osiągniecia zakładanych efektów. Określenie zastosowania łączonej metody ozonowania oraz irradiacji promieniowaniem UV podczas zbioru owoców żurawiny wielkoowocowej na jej stan mikrobiologiczny oraz trwałość przechowalniczą.
- Dobór warunków łączonejmetody ozonowania oraz irradiacji promieniowaniem UV tj. czasu, stężenia ozonuoraz natężenia promieniowania UV do osiągniecia zakładanych efektów.
Modyfikacja linii do zbioru owoców żurawiny poprzez rozbudowę umożliwiającą wdrożenie opracowanej metody poprawy stanu mikrobiologicznego oraz trwałości przechowalniczej. Skala oddziaływania operacji może wychodzić poza podmiot wnioskujący, ponieważ proponowana metoda poprawy stanu mikrobiologicznego i trwałości przechowalniczej może być zastosowana z przypadku zbioru owoców podobną technologią. Przykładem może być zbiór owoców borówki amerykańskiej, która przed złożeniem do przechowalni jest poddawana procesowi schładzania w specjalnych rękawach, w których można również zastosować proponowane rozwiązania. Aplikacja proponowanych rozwiązań w produkcji innych owoców, przyczyni się wydłużenia ich dostępności na rynku
Główne korzyści,jakie będą wynikać z zastosowania poszczególnych przewidywanych rezultatówoperacji dla ich adresata
Opracowanie i wdrożenie innowacyjnej na skalę światową metody poprawy stanu mikrobiologicznego owoców żurawiny wielkoowocowej, a co za tym idzie trwałości przechowalniczej poprzez zastosowanie procesu ozonowania łączonego z irradiacją promieniowaniem UV. Na potrzebę realizacji projektu wskazują wielowymiarowe korzyści płynące z uzyskanych efektów końcowych operacji. Żurawina wielkoowocowa może być produkowana dwoma technologiami. Jedna z nich nazywana „na mokro” przewiduje zbiór owoców polegający na zalewaniu kwater wodą, a następnie proces mechanicznego otrząsania owoców. Owoce dzięki naturalnej wyporności wypływają na powierzchnie lustra wody, z którego pasami są ściągane do brzegów i za pomocą odpowiednich przenośników wydobywane. Woda jest medium, które sprzyja przenoszeniu wszelkiego rodzaju patogenów przechowalniczych. Stosowane metody podczas zbioru pozwalają usunąć nadmiar wody, jednak podsuszanie owoców powoduje przeprowadzenie mikroorganizmów patogennych w stan przetrwalnikowy, co znacznie utrudnia ich usunięcie. Owoce złożone w przechowalni po obniżeniu temperatury zazwyczaj zwiększają aktywność wodną, co sprzyja ich reaktywacji, generując tym samym problemy przechowalnicze. Analiza wyniku przechowywania tak zebranych owoców, wskazuje na żywotną potrzebę zwiększenia trwałości owoców żurawiny, które ulegają procesom rozkładu i gnicia pod wpływem zakażeń patogenami grzybowymi i bakteryjnymi, które powstały na etapie zbioru. Owoce żurawiny wielkoowocowej poddane opracowanej innowacyjnej metodzie poprawy stanu mikrobiologicznego i trwałości przechowalniczej będą wykazywać zwiększoną wartość handlową w porównaniu z owocami tradycyjnie zbieranymi na mokro. Należy zaznaczyć, że zastosowanie proponowanej metody poprawy trwałości owoców żurawiny wielkoowocowej przyczyni się do wydłużenia okresu dostępności tych owoców na runku, które cena z czasem znacznie wzrasta.
DODATKOWEINFORMACJE NA TEMAT REALIZOWANEJ OPERACJI
Wdrożenie zaproponowanych metod obniżania poprawy stanu mikrobiologicznego oraz trwałości przechowalniczej owoców żurawiny wielkoowocowej poprzez zastosowanie procesu ozonowania, irradiacji promieniowaniem UV oraz metody łączonej przyczyni się zminimalizowania strat powstałych na etapie zbioru i przechowywania, co skutkować będzie zmniejszenia obciążenia środowiska naturalnego odpadami. Dodatkowo mniejsza ilość odpadów powstałych podczas produkcji, zbioru i przechowania owoców żurawiany spowoduje że z danego areału, większa część uzyskanego plonu trafi na rynek, co w konsekwencji ograniczy konieczność zwiększania produkcji, a co za tym idzie ograniczy zużycia negatywnych dla środowiska środków produkcji i zmniejszy ślad węglowy produkowanych owoców. Proponowane innowacyjne metody w żaden sposób nie wypływają negatywnie na środowisko naturalne, ponieważ nie wprowadzają do niego substancji obcych przez co rezultaty planowanej operacji przyczynią się do ochrony środowiska naturalnego.
ADRES STRONY INTERNETOWEJ DOTYCZĄCEJ OPERACJI
www.originalfood.pl